O prababkach, córkach Nawojki. Kobiety z wykształceniem filozoficznym związane z przedwojennym Uniwersytetem Jagiellońskim (1897-1939) .......... 315 - Smywińska-Pohl , Anna (Na Przełomie: 25 lat seminarium filozoficznego. Uniwersytet Jagielloński 1995-2020, 2020)
Niniejsza praca jest podsumowaniem badań na temat filozofek z Uniwersytetu Jagiellońskiego, które w od roku 1897 (formalnego dopuszczenia kobiet do studiowania na Wydziale Filozoficznym UJ) do 1939 otrzymały dyplomy doktorskie z zakresu filozofii ścisłej. Tekst opiera się na badaniach źródłowych, przede wszystkim w Archiwum Uniwersytetu Jagiellońskiego, ale także dokumentów z Uniwersytetu Jana Kazimierza we Lwowie i Uniwersytetu Wiedeńskiego. Analiza ma charakter prozopograficzny, jednak uzupełniona jest o biogramy naukowczyń.