Podróże do międzywojennego Krakowa w świetle aksjologii .......... 331 - Ziarkowska , Joanna (Na Przełomie: 25 lat seminarium filozoficznego. Uniwersytet Jagielloński 1995-2020, 2020)
Kraków posiada wielowiekową tradycję jako cel podróży. Po odzyskaniu niepodległości stał się jednym z najważniejszych ośrodków turystycznych i krajoznawczych w państwie polskim. Ponadto w dwudziestoleciu międzywojennym miasto zaczęło przyciągać na masową skalę także zagranicznych turystów. Międzywojenny Kraków oferował turystom szeroki wachlarz atrakcji: wspaniałe zabytki i muzea będące świadectwem bogatej historii naszego kraju, możliwość uczestniczenia w spektaklach teatralnych, koncertach, a także imprezach sportowych. W trakcie podróży do miasta realizowano różne wartości, przede wszystkim: poznawcze, estetyczne, patriotyczne, sakralne (religijne) i ludyczne, które zostały omówione w artykule.