Goethe – jedność z chaosu .......... 99 - Miedzybłocki , Olgierd (Filozofia kultury : XIX wiek, 2020)
Praca dotyczy filozoficznych podstaw myśli Goethego, w takim zakresie, w jakim można je odtworzyć z jego dzieł. Chcemy pokazać, w jaki sposób Goethe próbuje połączyć dwa przeciwieństwa, życie podlegające ciągłej zmianie oraz jedną, fundamentalną zasadę natury, która wyraża się zarówno przez człowieka, jak i przez przyrodę. Głównym, ale nie jedynym źródłem jest jego wersja Fausta.