Jednostka wyzwolona, zło i niewinność – Maldoror Lautréamonta .......... 411 - Kowalczewska , Alicja (Filozofia kultury : XIX wiek, 2020)
Artykuł przedstawia refleksje na temat funkcjonowania zła w Pieśniach Maldorora Lautréamonta, zestawiając je także z twórczością takich autorów, jak między innymi William Blake i Max Stirner. Zło rozważane jest tu w kontekście idei miłości samolubnej Stirnera oraz jej zewnętrznego postrzegania, jak również ograniczeń nakładanych na jednostkę przez instytucje. Dalej ujmowane jest także w ramy kategorii doświadczenia i niewinności przedstawianych w poezji Blake’a. Badane są również potencjalne znaczenia okrucieństwa w kontekście wolności jednostki. Kolejnym podejmowanym wątkiem jest bunt przeciwko idei Boga, osadzany na gruncie walki o niezależność. Końcowo artykuł stawia pytanie o warunki możliwości uzasadnienia „zła” w imię autonomii.