Kultura a tożsamość ludzkiej natury .......... 521 - Flis , Maria (Filozofia kultury : XIX wiek, 2020)
Za Manuelem Castellsem twierdzę, że wartość teorii wynika przede wszystkim z jej zdolności do prowokowania i strukturyzowania badań empirycznych, czyli komunikowania teorii poprzez analizowanie praktyki. Stosowanie teorii ma charakter procesu iteracyjnego i dzięki temu powstają „pojęcia uwrażliwiające”. Takim właśnie pojęciem jest wymyślona przez ewolucjonistów „tożsamość ludzkiej natury”. Zgadzam się z tezą Jamesa Clifforda, że głównym celem badaczy kultury winno być stworzenie przestrzeni dla przyszłości kultur i rozpoznanie zagrożeń.