Paradoks Wundta. Szkic o filozofii i psychologii twórcy pierwszego laboratorium psychologii eksperymentalnej .......... 641 - Stupak , Radosław (Filozofia kultury : XIX wiek, 2020)
Artykuł krótko zestawia dwa sposoby ujmowania psychologii Wilhelma Wundta – według odczytań bliższych tezom jego ucznia Edwarda Titchenera oraz według tych bliższych wizji samego Wundta. Kluczowa w zrozumieniu różnic pomiędzy psychologią Wundta a Titchenera wydaje się kwestia odmiennych odpowiedzi na podstawowe pytania ontologiczne i epistemologiczne i związane z nimi podejście do zagadnień z obszaru filozofii nauki. Bardzo krótko przedstawiony zostaje także program psychologii historyczno-kulturowej Wundta.