Marysia – czyli słów kilka o rozumieniu kobiet i kobiecości w XIX wieku .......... 673 - Hańderek, Joanna (Filozofia kultury : XIX wiek, 2020)
Niniejszy artykuł bada sytuację kobiety w XIX wieku. Poprzez analizę tekstów literackich, filozoficznych, a także paradygmatów kulturowych i symboli staram się pokazać: jaka była pozycja kobiety, jej możliwości, jak była traktowana i rozumiana przez społeczeństwo. Przede wszystkim w tekście tym skupiam się na uprzedmiotowieniu kobiety oraz jej systemowym, celowym marginalizowaniu, jakie dokonywało się w kulturze. Wiek XIX może też uświadomić nam, jak sufrażystki doszły do zmiany roli kobiety od przedmiotu po podmiotową tożsamość.