Digitalization of the Environmental Protection .......... 229 - Volkova, Yuliia; Leheza, Yuliia (E-administracja: Wyzwania dla cyfrowych usług publicznych w Unii Europejskiej, 2024)
CYFRYZACJA OCHRONY ŚRODOWISKAArtykuł poświęcony jest problematyce cyfryzacji oraz bezpieczeństwa regulacyjnego i prawnego usług informacji publicznej w zakresie ochrony środowiska. Skupiono się w nim na ustaleniu istoty i treści bezpieczeństwa tych usług. Dokonano również retrospektywnej analizy normatywnych rozwiązań w tym obszarze, a także przedstawiono aktualne akty prawne oraz to, jak są stosowane. Autorki stawiają tezę, że ramy regulacyjne zapewniające bezpieczeństwo usług informacji publicznej w zakresie ochrony środowiska to rozbudowany zbiór ustawowych i wykonawczych aktów prawnych, których obecny stan wymaga usystematyzowania w celu osiągnięcia odpowiedniego poziomu efektywności w korzystaniu z prawa do informacji. W artykule podkreślono, że cyfrowa transformacja społeczeństwa we współczesnych warunkach jest procesem obiektywnym, jednak nie zawsze przebiega zgodnie z pewnymi zasadami określonymi przez ustawodawstwo krajowe, z uwzględnieniem międzynarodowych zasad prawnych oraz podejścia do konsolidacji i realizacji praw i wolności człowieka. Zagadnienia transformacji polityki społecznej w kontekście rozwoju gospodarki cyfrowej są aktualne, a wysokiej jakości i skuteczna ochrona socjalna w warunkach informatyzacji powinna być jednym z głównych priorytetów państwa.