Kobieta między snem a jawą w wybranych tekstach Hansa Christiana Andersena .......... 99 - Kocha, Sandra Magdalena (Sny kobiet, sny o kobietach – od romantyzmu do Młodej Polski, 2020)
Celem artykułu jest pokazanie, jak dzięki motywom onirycznym może być pogłębiona charakterystyka kobiet ukazanych w baśniach i opowieściach Hansa Christiana Andersena. Istotną sprawą okazuje się czas, w którym tworzył – mianowicie romantyzm. Wówczas królowały kobiety przedstawiane z jednej strony jako uwodzące kochanki, z drugiej zaś – jako niewinne i czyste anioły. Wyodrębnione przez Toni Wolff modele kobiecej psyche, tj. Amazonka, Hetera, Pośredniczka oraz Matka, pozwalają na przyporządkowanie postaci Andersenowskich utworów do poszczególnych typów.