Gabsburgskaâ imperiâ v političeskih ideâh bolgar-katolikov v XVII veke .......... 129 - Stančev, Krasimir (Słowianie w monarchii Habsburgów : literatura, język, kultura, 2020)
МONARCHIA HABSBURGÓW W IDEACH POLITYCZNYCH BUŁGARSKICH KATOLIKÓW W XVII WIEKUNa podstawie przechowywanych w archiwach watykańskich dokumentów w artykule zostało przedstawione dążenie bułgarskiej mniejszości katolickiej do zajęcia drogą pokojową dominującej pozycji wśród chrześcijańskiej ludności zamieszkującej ziemie bułgarskie w XVII wieku (w aspekcie ekonomicznym, administracyjnym i kulturalnym). Przedstawiono również starania o utworzenie niezbędnych struktur kościelno-organizacyjnych, które w stosownym momencie, w rezultacie oczekiwanej (i pożądanej) wojenno-politycznej interwencji Ligi Świętej (Lega Santa) i – po części – imperium Habsburgów, miały stać się elementem panującym w odrodzonym „carstwie bułgarskim, okupowanym przez niewiernych”.