Region i glottodydaktyka. Literacki obraz kultury Górnego Śląska na przykładzie Baru na starym osiedlu Sabiny Waszut .......... 205 - Gęsina, Tomasz (Kultura i literatura w glottodydaktyce polonistycznej wobec wymagań rzeczywistości, 2025)
Katowice to ośrodek akademicki, do którego każdego roku przyjeżdżają studenci nie tylko z Polski, ale i z całego świata. Miasto jest częścią Górnego Śląska – regionu niezwykle bogatego kulturowo, w którym ważną rolę odgrywają m.in. kuchnia, język, etos pracy, przywiązanie do tradycji czy industrializm, kształtujące tożsamość regionalną mieszkańców. Jedną z powieści, podejmującą ten temat, jest Bar na starym osiedlu Sabiny Waszut. Akcja utworu toczy się w Chorzowie. Książka przedstawia losy młodej kobiety – Oli Kieś, która po wielu latach powraca na Górny Śląsk i na nowo poznaje jego kulturę. Powieść stanowi także cenne źródło wiadomości dla cudzoziemca uczącego się polszczyzny, który w ramach zajęć zdobywa nie tylko wiedzę z zakresu języka, ale i kultury, zwłaszcza tej właściwej dla danego obszaru. Dlatego też w artykule zaprezentowano glottodydaktyczny potencjał książki Waszut ze szczególnym uwzględnieniem powszechnej, stereotypowej wiedzy na temat kultury Górnego Śląska, w którą powinien być wyposażony obcokrajowiec, studiujący zwłaszcza w województwie śląskim, aby rozpocząć stopniowe poznawanie złożonej specyfiki tego regionu.