Ekologia w świecie dzieci. Na marginesie lektury Klimatycznych Olgi Ślepowrońskiej .......... 237 - Trześniewska-Nowak, Agnieszka (Kultura i literatura w glottodydaktyce polonistycznej wobec wymagań rzeczywistości, 2025)
Książka Olgi Ślepowrońskiej pt. Klimatyczni wydana w 2020 r. stanowi ciekawe lekturowe wyzwanie dla glottodydaktyków pracujących z dziećmi i młodzieżą. Sześciu bohaterów Klimatycznych podejmuje różnorodne ekologicznie i społecznie tematy. Jest to gotowy materiał glottodydaktyczny, gdyż każda historia zawiera nie tylko tekst, ale również komiks i ciekawe, chociaż dość schematyczne ilustracje. Klimatyczni Ślepowrońskiej to tylko jeden z przykładów współczesnej literatury dla dzieci poruszającej tematy ekologiczne. Publikacja wpisuje się również w panującą obecnie popularność wydawnictw poradnikowych.