Nauczyciel od czytania… czyli kto? .......... 13 - Kawoń-Noga, Dagmara (Skąd się biorą czytelnicy?, 2025)
Opracowanie stanowi próbę poszukiwania optymalnych rozwiązań metodycznych mających na celu popularyzację czytelnictwa wśród dzieci i młodzieży. We wstępie autorka odwołuje się do kwestii neurodydaktyki, oddziaływania lektury na ludzki mózg oraz korzyści płynących z czytania. Wskazuje zadania szkoły dotyczące edukacji czytelniczej i świadomości literackiej (wynikające z podstawy programowej) i zestawia je z wynikami ogólnopolskich badań dotyczących czytelnictwa. Poddaje analizie rolę nauczyciela jako (ewentualnego) ambasadora czytania i czytelnictwa, który skutecznie oddziałuje na zachowania i nawyki uczniów w tym zakresie. Prezentuje wybrane sposoby pracy z książką dostosowane do uczniów w różnym wieku. Konkluzją jest jednak modyfikacja nie tyle metod pracy edukacyjnej, ile postaw samych edukatorów. Autorka prezentuje trzy przykłady takich postaw nauczycieli, które w jej opinii są adekwatne w procesie uczenia czytania i wdrażania do czytelnictwa. Ilustracją prezentowanych postaw są przykłady bohaterów filmów – John Keating (Stowarzyszenie Umarłych Poetów, reż. Peter Weir), LouAnne Johnson (Młodzi gniewni, reż. John N. Smith), Bernardo Villalobos (CODA, reż. Sian Heder).