Etyczne oblicza dyplomacji .......... 19 - Czubik, Agnieszka (Oblicza dyplomacji, 2025)
W niniejszym opracowaniu omówiono relacje etyki z dyplomacją. Poddano analizie zadania stojące przed współczesną dyplomacją w kontekście funkcjonowania społeczności międzynarodowej. Analizę dzisiejszych postulatów kierowanych wobec służby zagranicznej poszczególnych państw poprzedzono omówieniem ewolucji zadań dyplomacji z perspektywy historycznej. Wyróżniono trzy zasadnicze etapy, które miały znaczenie dla rozwoju i sformułowania koncepcji działań dyplomatycznych uzasadnionych interesem społeczności międzynarodowej, a mianowicie: dyplomację w interesie księcia, dyplomację w interesie państwa (raison d’état) i dyplomację, której celem jest ochrona porządku międzynarodowego (raison de système). Dyplomacja działająca w imię raison de système może być realizowana na forum organizacji międzynarodowych, ale także przez poszczególne państwa lub grupy państw. Będzie ona wówczas przyjmowała formę dyplomacji kosmopolitycznej działającej na rzecz racji porządku międzynarodowego i dla ochrony społeczności międzynarodowej, co nie wyklucza działań w imię racji stanu (raison d’état) podejmowanych dla ochrony państwa i jego obywateli, a czasem je warunkuje.