Dyplomacja naukowa w warunkach skrajnego napięcia między państwami oraz potencjalna rola wulkanów w dyplomacji. Studium przypadku Pektu-san .......... 59 - Dorda, Martyna; Korzonek, Hanna; Trzecina, Wiktor (Oblicza dyplomacji, 2025)
Niniejszy artykuł koncentruje się na problemie nowej osi zła, czyli państw takich jak Rosja, Iran i Korea Północna. Porusza on kwestię odstraszania tych państw metodami konwencjonalnymi oraz wynikających z tego problemów. Omawia niebezpieczeństwo związane z posiadaniem broni jądrowej przez te państwa oraz konieczność ustanowienia nieoficjalnych kanałów komunikacji z nimi na wypadek kryzysu. Proponowanym rozwiązaniem jest dyplomacja naukowa. Wybranym przykładem może być projekt badawczy dotyczący wulkanu Paektu, kiedy to zachodni naukowcy zostali zaproszeni do Korei Północnej w 2011 r. Artykuł uwzględnia ważne znaczenie kulturowe tego miejsca dla obu Korei oraz zagrożenie, jakie stwarza ten wulkan. Omawia również erupcję Paektu w 946 r. oraz potencjalne problemy związane z erupcjami wulkanicznymi dzisiaj. Opisano przebieg projektu badawczego dotyczącego wulkanu Paektu. Przeanalizowano wytyczne jednego z zachodnich uczestników dotyczące współpracy z naukowcami z kraju antagonistycznego, a także warunki sprzyjające potencjalnemu zwiększeniu częstotliwości podobnej współpracy naukowej.