Dyplomacja pałacowa Chin w Afryce .......... 71 - Kęsy, Wiktor; Duda, Miłosz (Oblicza dyplomacji, 2025)
Celem niniejszej pracy jest przybliżenie zjawisk związanych z budową chińskich wpływów na kontynencie afrykańskim. Szczególna uwaga została poświęcona sposobom działania strony chińskiej, zbiorczo określanych jako „dyplomacja pałacowa”. W pracy znajdują się odwołania do inwestycji dokonywanych przez Chiny na terytorium państw afrykańskich, a także ich przełożenie na sferę polityczną. W dużej mierze są to przedsięwzięcia takie jak budowa parlamentów, siedzib organizacji międzynarodowych, budynków rządowych, ale też prywatnych siedzib rządzących, często bardzo okazałych, stąd też nazwa dyplomacji pałacowej. Praca miała na celu zapełnienie luki w dyskursie o chińskiej aktywności i inwestycjach w Afryce, gdyż często skupia się ona na inwestycjach infrastrukturalnych, szczególnie transportowych, pomija zaś infrastrukturę rządową czy telekomunikacyjną.