Między gospodarką a polityką – o relacjach Iraku z Iranem i Turcją .......... 97 - Kubasiewicz, Mateusz (Oblicza dyplomacji, 2025)
Artykuł przedstawia ewolucję relacji Iraku z Iranem i Turcją po 2003 r. Autor – na podstawie przeglądu literatury naukowej i źródeł medialnych – analizuje czynniki gospodarcze, polityczne i religijne wpływające na wzajemne stosunki wspomnianych państw, szczególną uwagę poświęcając roli Kurdów i Regionowi Kurdystanu Irackiego.