Polityka i soft power w piłce nożnej – na czym polega zjawisko sportswashingu? .......... 217 - Muraszow, Jan (Oblicza dyplomacji, 2025)
Sportswashing nie jest często podejmowanym zagadnieniem w analizach globalnego sportu czy – szerzej – stosunków międzynarodowych. Stanowi ono jeden z wielu aspektów nieetycznych działań podejmowanych przez państwa w celu ukrycia wewnętrznych czy zewnętrznych nadużyć i konfliktów. Wśród przedsięwzięć o charakterze soft power coraz większej popularności nabierają właśnie wszelkie aktywności związane ze sportem. Dzieje się tak ze względu na jego globalizację, łatwość oddziaływania na związki sportowe oraz ogólne pozytywne skojarzenia z zaangażowaniem w rozwój sportu. Z tego powodu istotne jest zwrócenie uwagi na negatywne aspekty oraz nadużycia związane z aktywnością państw w ramach sportu – między innymi na podejmowany przez autora temat sportswashingu. Celem artykułu jest przybliżenie tego pomijanego, lecz istotnego zagadnienia, w zakresie zaangażowania państw w funkcjonowanie rozgrywek piłkarskich.