„Ideologia klimatyzmu”. Dezinformacja klimatyczna w dyskursie partii Konfederacja Wolność i Niepodległość (2019-2024) .......... 13 - Ślufińska, Monika; Tymczyszyn, Julia; Żurek, Martyna (Drill, baby, drill! Wykorzystanie zmian klimatu i ochrony środowiska w celach politycznych, 2025)
W artykule zawarto analizę strategii stosowanych przez partię Konfederacja Wolność i Niepodległość w latach 2019-2024 w odniesieniu do zmian klimatycznych i polityki klimatycznej. Dezinformacja w tym zakresie pełni funkcję mobilizacyjną, wzmacniając emocje odbiorców i podważając legitymację działań proklimatycznych. Badaniu poddano wypowiedzi medialne i aktywność w mediach społecznościowych 1, wystąpienia sejmowe oraz dokumenty programowe partii. Przeanalizowano przekazy partyjne pod kątem spójności z założeniami ugrupowania (eurosceptycyzm, antyelitaryzm i nieufność wobec instytucji). Pokazano także ewolucję narracji Konfederacji wobec zmian i polityki klimatycznej w okresie 2019-2024. Celem artykułu jest ukazanie, że dezinformacja to celowe narzędzie w strategii politycznej Konfederacji.