Działania ustawodawcze rządu federalnego a sprawiedliwość ekologiczna i rasizm środowiskowy na przykładzie Cancer Alley .......... 97 - Gil, Katarzyna (Drill, baby, drill! Wykorzystanie zmian klimatu i ochrony środowiska w celach politycznych, 2025)
Mniejszości etniczne i rasowe zamieszkujące Stany Zjednoczone są w niewspółmiernie większym stopniu narażone na ponoszenie negatywnych konsekwencji związanych z zanieczyszczeniem środowiska. Przykładem tego zjawiska jest Cancer Alley, region Luizjany będący krajowym centrum przemysłu petrochemicznego. Afroamerykanie zamieszkujący ten obszar znacznie częściej chorują oraz umierają na nowotwory aniżeli pozostali mieszkańcy USA. W odpowiedzi na przypadki rasizmu środowiskowego w latach 80. XX wieku sformułowano koncepcję sprawiedliwości ekologicznej. Rząd Stanów Zjednoczonych stara się ją implementować w ustawodawstwie federalnym od ponad 30 lat. Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie problemu rasizmu środowiskowego oraz idei sprawiedliwości ekologicznej w kontekście amerykańskim oraz analiza najważniejszych federalnych aktów prawnych w zakresie ochrony środowiska, ich egzekwowania oraz wpływu na rzeczywistą poprawę życia mieszkańców Cancer Alley.