Powrót bogów - Pałyga, Artur (2017)
Teatr chce dziś od pisarza słów jak surowca: do dowolnego ugniatania. Pałyga się nie daje: w jego sztukach pisanych na zamówienie reżyserów – z nich żyje – zawsze dźwięczy wyraźnie autorski styl, osobowość, temperament. A w utworach powstałych z potrzeby serca to pisarz ustawia teatrowi poprzeczkę. Wysoko, ale parę scen spróbowało i już wie, że warto się wspiąć.Jacek Sieradzki Istotę dramaturgii Artura Pałygi najlepiej wyraża parafraza definicji radioaktywności, którą pisarz przypomniał w jednym z monodramów: „Dramatyczność to przemiana fizycznego pierwiastka człowieczeństwa w pierwiastek metafizyczny przez emisję słowa”.Jacek Kopciński Pałyga jest przede wszystkim poetą, a jego poezja rodzi się w działaniu. Wiele tekstów powstało w wyniku prób, aktorskich i muzycznych improwizacji, jakby Artur wydobywał je z plątaniny ciał, rytmu oddechów i dźwięków. Nie boi się metafory, rozsadza formy, ale – co najważniejsze – jest zawsze wyraziście obecny w swoich tekstach, przytomny i nieskończenie czuły.Paweł Passin Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury, uzyskanych z dopłat ustanowionych w grach objętych monopolem państwa, zgodnie z art. 80 ust. 1 ustawy z dnia 19 listopada 2009 r. o grach hazardowych.