Teka florencka Teofila Lenartowicza : wokół twórczości literackiej i rzeźbiarskiej - Bartnikowska-Biernat, Magdalena (2020)
Książka jest pierwszą monografią włoskiego okresu twórczości Teofila Lenartowicza. Koncentruje się na powstałych we Włoszech utworach literackich, korespondencji, artykułach, a także dziełach rzeźbiarskich autora Lirenki. Autorka uwzględniła też działalność Lenartowicza jako wykładowcy w Akademii im. Adama Mickiewicza w Bolonii, posługując się niepublikowanymi dotąd źródłami archiwalnymi. Ważną część książki stanowią autorskie interpretacje omawianych utworów literackich i plastycznych.