Polityka kosmiczna Unii Europejskiej: Zagadnienia prawne, polityczne i ekonomiczne - Smolik, Bartosz; Turczyński, Paweł (2022)
Praca zbiorowa Polityka kosmiczna Unii Europejskiej. Zagadnienia prawne, polityczne i ekonomiczne dotyczy ważnej, przyszłościowej, a niezbyt znanej w Polsce dziedziny. Książka prezentuje aktualny stan wiedzy na temat unijnych programów, inicjatyw i rywalizacji z innymi mocarstwami w zakresie eksploracji i użytkowania kosmosu. Autorzy, których analizy znalazły się w tym opracowaniu, są cenionymi ekspertami, badającymi poszczególne aspekty unijnej aktywności w przestrzeni kosmicznej. Przybliżają oni takie zagadnienia, jak funkcjonowanie Europejskiej Agencji Kosmicznej, budowa systemu nawigacji satelitarnej Galileo czy też perspektywa wypraw na inne ciała niebieskie. Książka wypełnia na polskim rynku lukę spowodowaną dotychczasowym brakiem podobnej wielopłaszczyznowej pracy na temat tak popularnego, a zarazem mało znanego zagadnienia.
Keywords: Unia Europejska; Strategia kosmiczna dla Europy; polityka kosmiczna; Horyzont 2020; integracja europejska