Metodyka pracy naukowej w filozofii: Wprowadzenie do warsztatu cyfrowej humanistyki - Polak, Paweł; Trombik, Kamil (2023)
Cel książki jest przybliżenie kluczowych elementów metodyki pracy naukowej w filozofii – z uwzględnieniem najnowszych technik i narzędzi cyfrowych, które w ostatnich latach zrewolucjonizowały badania humanistyczne. Podręcznik przeznaczony jest więc w pierwszej kolejności dla studentów filozofii oraz doktorantów, poszukujących przydatnych i praktycznych wskazówek związanych z rozwojem warsztatu naukowego. Niniejsza praca składa się z siedmiu rozdziałów, ujmujących główne wątki współczesnej metodyki pracy naukowej w filozofii. Autorzy rozpoczynają od wprowadzenia do zagadnienia i odpowiadają na pytania: jak studiować filozofię? jak znajdować teksty godne zaufania? jak korzystać z bibliotek, które są podstawowym miejscem pracy humanisty? Następnie przyglądają się zastosowaniu komputera jako istotnego narzędzia współczesnego filozofa (mogącego służyć m.in. do edycji tekstu czy poszukiwania materiałów naukowych w Internecie). Trzeci rozdział został poświęcony zagadnieniom, które wiążą się z pisaniem prac: od kwestii etycznych przez główne typy rozpraw filozoficznych do specyfiki prac dyplomowych. Czwarty rozdział to omówienie problemów związanych z tworzeniem bibliografii i przypisów. Kolejny rozdział dotyczy sztuki prezentowania własnych wyników badań – w tej części książki zostały przedstawione przydatne informacje związane z przygotowaniem referatów i zasady dotyczące tworzenia prezentacji multimedialnych. W dwóch ostatnich rozdziałach autorzy przybliżają kilka istotnych kwestii związanych z działalnością doktorantów. Na początku omawiają zarządzanie danymi bibliograficznymi i bibliografią oraz tworzenie odnośników w programie Zotero. Ostatni rozdział to syntetyczne przedstawienie najważniejszych elementów działalności akademickiej doktorantów: publikowania prac naukowych, budowania rozpoznawalności w Internecie, informacji o rozprawie doktorskiej i etapach przewodu/postępowania doktorskiego.
Keywords: metodyka pracy naukowej; technologia informacyjna; humanistyka cyfrowa; warsztat naukowy