Bartłomiej Paprocki (ok. 1539 – 1614) herbu Jastrzębiec i jego krąg rodzinny - Wolski, Marian (2023)
Niniejsza książka jest pierwszą opartą na materiale źródłowym biografią Bartłomieja (Bartosza) Paprockiego (ok. 1539 – 1614), pierwszego polskiego i czeskiego genealoga, autora wielu publikacji o tematyce historycznej, politycznej, moralizatorskiej i religijnej. W wyniku rozległej kwerendy udało się ustalić wiele nieznanych dotąd szczegółów z życia Pisarza, doprecyzować daty jego życia, poczynić spostrzeżenia na temat jego wykształcenia, warsztatu naukowego i metody pracy. Odtworzono też krąg jego najbliższych krewnych, ich stan majątkowy i koleje życia. W ten sposób możliwa stała się weryfikacja ustaleń dotychczasowego piśmiennictwa, głównie z obszaru literaturoznawstwa, pełnych nieścisłości, a nawet informacji całkowicie zmyślonych. Przykład biografii Bartłomieja Paprockiego pokazuje, jak bardzo potrzebne są badania historyczne nad życiorysami twórców epoki staropolskiej.
Keywords: Bartłomiej Paprocki; biografia; pierwszy geneaolog; epoka staropolska