Prezydentury rządzące we współczesnym świecie - Nawracaj, Weronika (2023)
System prezydencki jest nieodzownie kojarzony z silną amerykańską prezydenturą funkcjonującą w demokratycznych warunkach. Co jednak może się wydarzyć z systemem politycznym, jeśli myśl Ojców Założycieli zostanie przeszczepiona na inny grunt niż demokratyczny, północnoamerykański? Aby odpowiedzieć na to pytanie, Weronika Nawracaj w książce Prezydentury rządzące we współczesnym świecie przeanalizowała konstrukcje ustrojowe oraz praktykę funkcjonowania systemów prezydenckich takich państw, jak: Stany Zjednoczone, Federacja Rosyjska, Argentyna, Boliwia, Brazylia, Chile i Wenezuela oraz Cypr, który stanowi przykład jedynego europejskiego prezydencjalizmu.Zabieg polegający na doborze powyższych państw pozwolił na przeprowadzenie silnej interpretacyjnej analizy porównawczej, a tym samym na wyodrębnienie różnych kategorii tzw. rządzących prezydentur. Szerokie studium przypadków funkcjonowania systemu prezydenckiego na tle historii ustroju różnorodnych krajów pozwoliło na zbadanie natury mechanizmu sprawowania władzy we współczesnym świecie. Publikacja stanowi więc próbę zrozumienia logiki działania systemu prezydenckiego, który nie powinien i nie może być kojarzony tylko z systemem Stanów Zjednoczonych. Książka umożliwi Czytelnikowi wyjście poza schematy w postrzeganiu systemu prezydenckiego oraz dostrzeżenie światłocienia jego funkcjonowania we współczesnym świecie.
Keywords: system prezydencki; prezydent; prezydentury rządzące; konstytucja; Stany Zjednoczone Ameryki; Federacja Rosyjska; Ameryka Południowa; Cypr