Wartownicy: Kadra dowódcza Polskich Kompanii Wartowniczych przy armii amerykańskiej w Europie w latach 1945-1947 - Brzoza, Czesław (2023)
Wartownicy zamykają zapoczątkowany przed 20 laty cykl publikacji Czesława Brzozy dotyczących Brygady Świętokrzyskiej NSZ. Nakładem CDCN ukazały się dotychczas dwa zbiory źródeł – Rozkazy dzienne Brygady Świętokrzyskiej Narodowych Sił Zbrojnych 1944-1945 (2003) oraz Rozkazy dzienne Brygady Świętokrzyskiej Narodowych Sił Zbrojnych – I Grupy Kompanii Wartowniczych (2008), a także tom not biograficznych Ludzie Brygady (2015) poświęcony osobom, które służbę w niej rozpoczęły przed 8 V 1945 roku, czyli przed zakończeniem wojny. Podobny charakter, choć z istotnym uzupełnieniem, ma prezentowana praca. Oprócz krótkich biogramów tych, którzy dołączyli do Brygady już po wojnie lub służyli w kompaniach wartowniczych formowanych w jej obozach szkoleniowych, zamieszczono w niej także informacje o ludziach ze środowiska oflagowego. Niezależnie od Brygady organizowali oni bowiem takie jednostki we Francji i amerykańskiej strefie okupacyjnej Niemiec, a dla większości z nich był to, po przerwie spowodowanej pobytem w obozach jenieckich i koncentracyjnych, dalszy ciąg służby wojskowej rozpoczętej w roku 1939 lub kontynuowanej później w konspiracji.