Spowiedź życia mojego : Dzienniki Karola Estreichera Seniora z lat 1847-1905 - Karol Estreicher (2024)
Dzienniki Karola Estreichera Seniora z lat 1847-1905 pochodzą ze spuścizny rodzinnej Estreicherów przechowywanej w Towarzystwie Przyjaciół Sztuk Pięknych w Krakowie. Składają się z dwóch części: nieopracowanych rękopisów (Księga pierwsza 15 sierpnia 1847 – 2 czerwca 1849; Księga 3cia 8 czerwca 1849 – 12 marca 1850) oraz maszynopisów (od 9 grudnia 1847 do 10 lutego 1849; od 16 marca 1850 do 29 sierpnia 1905 roku) przygotowanych do druku przez córkę bibliografa Marię Estreicher w pierwszej połowie XX wieku. Materiały zostały przepisane i połączone w całość. Istniejące przypisy zostały uwspółcześnione, rozszerzone i uzupełnione o nowe, tworząc zbiór ponad 2500 objaśnień, wśród których znajdują się objaśnienia rzeczowe, źródłowe, biograficzne, geograficzne, słownikowe i inne. Wśród dziennych notatek znajdują się też odpisy listów prywatnych, urzędowych i sprawozdań bibliotecznych zamieszczonych w dziennikach przez samego Karola Estreichera. Stanowią ciekawe uzupełnienie pamiętników. Całość obejmuje chronologicznie 58 lat z życia autora i podzielona jest ze względu na miejsce zamieszkania na okres lwowski, warszawski i krakowski. Opisywane są wydarzenia ważne dla historii rodziny Estreicherów, ale też relacje z życia literackiego, teatralnego, naukowego i politycznego w tym okresie.
Keywords: Karol Estreicher; XIX wiek; dzienniki; bibliografia; historia literatury; teatr polski; Kraków; Warszawa; Orońsko; Lwów