Studia historyczno-społeczne: Prace dedykowane Profesorowi Zenonowi Piechowi w siedemdziesiątą rocznicę urodzin - Jezierski, Jakub K.; Orzoł, Szymon (2024)
W tekście poświęconym starożytności Przemysław Kmiecik na podstawie wybranych fragmentów Variae autorstwa Kasjodora, kanclerza królów ostrogockich, rekonstruuje poglądy Teodoryka Wielkiego na temat późnoantycznych widowisk cyrkowych. W odniesieniu do średniowiecza Tomasz Szymczyk przedstawia obraz Piotra Abelarda, filozofa, teologa i pioniera scholastyki, który wyłania się z Gesta Friderici biskupa Ottona z Fryzyngi. Na temat nowożytności wypowiada się Katarzyna Walczyk w pracy ukazującej, jak w szesnastowiecznej historiografii oraz literaturze budowany był wizerunek królowej Anglii Jane Grey. Karolina Wójcik prezentuje szerokie spojrzenie na tradycję inkaską i jej wpływ na tożsamość narodową Peruwiańczyków. Zeszyt zawiera także przygotowaną przez Szymona Orzoła analizę wybranych wątków dziewiętnastowiecznej myśli ekonomicznej jednego z ojców austriackiej szkoły ekonomii, Eugena von Böhma-Bawerka, krytykujących marksizm z pozycji wolnorynkowych. W ramach tekstów poświęconych XX stuleciu Mateusz Matysiak odtwarza myśl polityczną syndykalisty Kazimierza Zakrzewskiego, patrząc na nią z perspektywy nietzscheańskiej. Piotr Ruciński odkrywa dorobek szerzej nieznanego publicysty, Jana Kwiecińskiego, którego najważniejszym elementem był utopijny program  naprawy Polski i świata przed II wojną światową, Mateusz Musiał omawia natomiast złożoność stosunków turecko-rosyjskich w latach 2002-2016. W dziale Aneks znajduje się sprawozdanie Zarządu KNHS UJ z kadencji Prezesa Tomasza Kisiela w latach 2016-2017.