Człowiek i woda: Dzieje wadowickich wodociągów i kanalizacji od XIX wieku do współczesności - Meus, Konrad; Witkowski, Marcin (2024)
Szanowni Państwo,Wadowickie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji już od 90 lat pe/ni bardzo ważną misję w życiu mieszkańców ziemi wadowickiej. Wyposażeni w nowoczesny sprzęt, wykorzystując doświadczenie i wiedzę, stosując nowe technologie, troszczymy się o komfort życia mieszkańców oraz środowisko naturalne. Osiągamy parametry wymagane prawem krajowym i unijnym w zakresie czystości wody oraz jakości oczyszczonych ścieków. Nie by/oby firmy, nie obchodzilibyśmy tego pięknego Jubileuszu, gdyby nie poprzednicy i obecni pracownicy - ludzie przez lata tworzący i budujący markę spółki. Nie zapomnieliśmy o przeszłości! Z inicjatywy Pana burmistrza Wadowic Bartosza Kalińskiego oraz Zarządu spółki po raz pierwszy w historii została opracowana i wydana monografia o historii wadowickich wodociągów Człowiek i woda. Teraźniejszość i przyszłość są w naszych wspólnych rękach. To one będą budować i rozwijać przedsiębiorstwo, wspierać samorząd, służąc jednocześnie mieszkańcom ziemi wadowickiej. To wiośnie im wszystkim, w podziękowaniu za pracę i rozwój wadowickich wodociągów, dedykowany jest ten dokument historyczny. Z wyrazami uznania i szacunkuJerzy ObstarczykPrezes Zarządu
Keywords: Wadowice; wodociągi; historia