Andrychów: Historia wsi, miasta i gminy - Rajman, Jerzy (2024)
Niniejsza książka jest poświęcona dziejom miejscowości wchodzących w skład gminy Andrychów. Jest pierwszą monografią historyczną tej małej ojczyzny i przede wszystkim to do jej miłośników jest skierowana. Została oparta na wszechstronnej kwerendzie archiwalnej i nawiązuje do bogatej literatury naukowej poświęconej dziejom Andrychowa, więc z pewnością będzie służyć również historykom i badaczom historii lokalnej. Publikację opracowało dziewięcioro autorek i autorów reprezentujących różne instytucje; czworo z nich pracuje w Instytucie Historii i Archiwistyki Uniwersytetu Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie – znanego i uznanego ośrodka badań regionalistycznych.