Дидактика й методика навчання польської мови як іноземної в українському контексті - Gębal, Przemysław E.; Miodunka, Władysław T.; Vaseiko, Yuliia (2024)
DYDAKTYKA I METODYKA NAUCZANIA JĘZYKA POLSKIEGO JAKO OBCEGO W KONTEKŚCIE UKRAIŃSKIMDydaktyka i metodyka nauczania języka polskiego jako obcego to opracowanie monograficzne z zakresu podstaw glottodydaktyki polonistycznej. Prezentuje podstawowe zagadnienia dotyczące najważniejszych obszarów teoretycznych, badawczych i praktycznych współczesnego uczenia się oraz nauczania języka polskiego jako obcego w kontekście ukraińskim. Zawarte w książce treści obejmują aspekty o charakterze interdyscyplinarnym, łączące dydaktykę językową z pedagogiką, psychologią uczenia się oraz psycholingwistyką. Publikacja oferuje całościowe spojrzenie na zagadnienia związane z procesem sterowanego uczenia się i nauczania języków. Tom ma charakter monografii akademickiej. Składa się z pogrupowanych tematycznie wykładów obejmujących poszczególne zagadnienia teoretyczne, uzupełniane rozwiązaniami programowymi i praktycznymi. Taki układ książki odpowiada wdrażanemu na uczelniach podziałowi dydaktycznego kursu wprowadzającego na wykłady i ćwiczenia, zwykle realizowane w postaci zajęć o charakterze konwersatoryjnym. W swoim formacie pedeutologicznym koncepcja tomu zorientowana jest na realizację humanistycznego emancypacyjno-krytycznego modelu kształcenia nauczycieli. W myśl jego założeń celem i nadrzędnym środkiem nauczania staje się uwalnianie studentów od dogmatycznego myślenia oraz zachęcanie ich do krytycznej refleksji w odniesieniu do przekazywanych treści, realizowanych aktywności i zadań dydaktycznych. Celem opracowania jest wspieranie kształcenia refleksyjnych praktyków, cechujących się jednocześnie wysokim poziomem samoświadomości dydaktycznej i autonomii. Koncepcja książki, realizująca dydaktyczne założenia konstruktywizmu, włącza w proces kształcenia przyszłych i wykonujących już zawód nauczycieli dotychczasowe doświadczenia edukacyjne oraz zachęca ich do tworzenia własnych autorskich rozwiązań dydaktycznych. Pełni funkcję merytorycznego punktu odniesienia stanowiącego swoisty pomost między zebranymi doświadczeniami i wyobrażeniami a praktyką edukacyjną, do której jej użytkownicy są merytorycznie przygotowywani.
Keywords: glottodydaktyka polonistyczna; dydaktyka i metodyka nauczania; kształcenie i doskonalenie nauczycieli; psychologia uczenia się języków