Dzielnica VII Zwierzyniec: Historia - ludzie - kultura - Jędrzejewski, Przemysław; Trzeskowska-Kubasik, Karolina (2024)
Ustrój i układ urbanistyczny Krakowa jest wynikiem wielowiekowej ewolucji. W skład obecnego terytorium miasta wchodzi nie tylko dawne „sarmoackie trójmiasto" , czy nawet „pięciomiasto", ale również cała mozaika i wieniec istniejących w przeszłości jurydyk i wsi, stanowiących w dużej mierze jeden organizm gospodarczy. Niektóre z nich - Zwierzyniec z Salwatorem, Półwsie Zwierzynieckie wraz z Błoniami, Chełm i Zakamycze, Przegorzały, Wola Justowska z Lasem Wolskim, Bielany oraz Olszanica – tworzą obecnie Dzielnicę VII Krakowa. Jej dzieje są nierozerwalnie połączone z losami mieszkańców dawnych wsi, podległych różnej władzy zwierzchniej – klasztornej, duchownej, szlacheckiej, królewskiej i miejskiej. Książka Dzielnica VII Zwierzyniec. Historia – ludzie – kultura została napisana przez historyków, regionalistów i arecheologa - związanych z krakowskim środowiskiem naukowym i wywodzących się z niego. Celem tej pracy jest prezentacja prehistorii oraz historii (aż po współczesność) terenu stanowiącego obecnie Dzielnicę VII Zwierzyniec. Warto zaznaczyć, że jest to pierwsza próba całościowego omówienia dziejów współczesnej dzielnicy Krakowa w zarysie monograficznym i prezentacji jej wielowątkowych dziejów, a w tym: kwestii zmian granic, przemian administracyjnych, osadniczych, gospodarczych, społecznych, komunikacyjnych, oświatowo-kulturowych i wielu innych.
Keywords: Dzielnica VII Zwierzyniec; historia; ludzie; kultura