9 Łódzka Brygada Obrony Terytorialnej: Współczesność – historia – tradycja - Grott, Olgierd; Lasoń, Marcin (2024)
Książka 9 Łódzka Brygada Obrony Terytorialnej. Współczesność – historia – tradycja ma do zrealizowania kilka zasadniczych celów. Pierwszy z nich to chęć pokazania w sposób kompleksowy 9 ŁBOT jako współczesnej, prężnie rozwijającej się jednostki wojskowej. Kolejnym jest chęć całościowego zaprezentowania elementów budujących etos 9 ŁBOT poprzez tworzenie pamięci zbiorowej oraz kultywowanie tradycji. Publikacja ma również zachęcić czytelników do bliższego zapoznania się z działalnością operującej w województwie łódzkim 9 ŁBOT, jej patronem gen. bryg. Stanisławem Sojczyńskim ps. „Warszyc” oraz oddziałami Armii Krajowej i Konspiracyjnego Wojska Polskiego, których tradycję brygada odziedziczyła.