Witold Władysław Rajkowski: Podróżnik i orientalista - Kosowski, Antoni Przemysław (2025)
Książka przybliża sylwetkę oraz dorobek orientalisty i podróżnika Witolda Władysława Rajkowskiego (1910–prawdop.1957), postaci właściwie nieznanej. W pierwszej połowie XX w. był to jeden z niewielu obywateli polskich, którzy nie tylko podróżowali po Bliskim Wschodzie, ale tam zamieszkali, uczyli się języka arabskiego, różnych jego dialektów i, co najważniejsze, starali się poznać i zrozumieć miejscowe realia. Wchodzili w interakcje z ludnością. W prezentowanej publikacji przytacza się głównie relacje W. Rajkowskiego z odbytych podróży po Egipcie, Libii, Syrii, Libanie, Transjordanii oraz Iraku. Zakres tematyczny tekstów jest szeroki. Wzbogacone są o liczne fotografie, które w większości nie były nigdy publikowane, wykonane przez orientalistę, a pozyskane z prywatnych zbiorów rodziny W. Rajkowskiego. Praca będzie cennym uzupełnieniem w dziedzinie badań nad dziejami orientalistyki na rynku polskim, bardzo ubogim w rodzimą i tłumaczoną literaturę tego typu. Sądzę, że znajdzie szerszy krąg odbiorców niż wąskie grono orientalistów. Stanowi bowiem oryginalne, dojrzałe i zwarte treściowo dzieło. dr hab. Hieronim Kaczmarek, prof. US Publikacja ma niezaprzeczalny walor naukowy i wejdzie z pewnością do kanonu źródeł do dziejów etnologii i orientalistyki polskiej, jednakowoż jej zawartość, tematy, a także aparat naukowy, w jaki została opatrzona, czynią ją przystępną czytelnikom spoza branży.dr hab. Grzegorz Nieć, prof. UP